Super Mario – for små og store

Super Mario er en serie av spill fra japanske Nintendo, som også har fått en lang rekke avleggere og blitt nærmest en liten industri i seg selv. Mario, den italienske vaktmesteren, har blitt kanskje den mest elskede av alle spillfigurer gjennom tidene. For hver ny konsoll Nintendo utgir kommer det garantert minst ett Super Mario-spill.

Super Mario-spillene følger Mario på eventyr i soppenes rike. Du spiller vanligvis med Mario selv, men du kan tidvis også spille med broren Luigi eller med andre figurer. Spillene har sin opprinnelse som såkalte plattformspill der det gjelder å løpe og hoppe bortover plattformer og unngå farer og fiender slik at man kan nå neste nivå. Spillene har enkle historier og narrativer, som typisk dreier seg om at Mario er ute etter å redde prinsessen Peach fra sin erkerival Bowser.

Det aller første Super Mario Bros. kom ut så tidlig som i 1985. Selv om dette var i videospillenes barndom, ble fundamentet lagt for alle fremtidige spill med Mario, Luigi og de andre. De samme konseptene og elementene går igjen i spillene som har fulgt i tiårene etter. Blant disse er at Marisuper_mario_sunshine_64_full_by_luckymou-d38330to kan støte på ulike former for sopp som kan gjøre ham til en gigant eller dverg, alt etter som. Dette gir spesielle forutsetninger i spillet.

Mario har blitt en så berømt karakter at hans tiltrekningskraft gjør seg gjeldende langt utenfor videospillindustrien. Han har dukket opp på TV, i filmer og i andre media, og det er selvsagt også dukker og leker å få kjøpt. Super Mario er et varemerke verdt milliarder. Samtidig har serien blitt den bestselgende i historien, med smått utrolige 300 millioner solgt på verdensbasis.

For mange er Mario og Luigi de første videospillfigurene de møter som barn, og dette sitter ofte igjen lenge og blir noe som til og med formidles videre til neste generasjon. Mye av nøkkelen til suksessen ligger nok her.