Grand Theft Auto

Grand Theft Auto, eller GTA som det gjerne forkortes til, er et spill fullt av både action og eventyr. Det er samtidig et av verdens mest kjente, populære, kontroversielle og forhatte spill. Grand Theft Auto er et uttrykk som brukes om biltyveri i det amerikanske rettssystemet, men biltyveri er strengt tatt bare en liten del av det som foregår i GTA-universet. Det er imidlertid stor vekt på kriminell aktivitet, vold og det noen liker å karakterisere som et forkvaklet menneskesyn. Spillene utgis av Rockstar Games og utvikles av studioet deres, Rockstar North, som tidligere het DMA Design. Skaperne av spillserien var opprinnelig Mike Dailly og David Jones.

Den geografiske settingen for spillene er fiktive byer som ligner amerikanske byer som New York, Los Angeles og Miami. Man spiller som en småkriminell som vil slå seg opp innenfor et miljø preget av vold og organisert kriminalitet. Bilkjøring er selvfølgelig et avgjørende element, men det er også skyting, slåssing og elementer av RPG eller rollespill. Fienden er som regel folk som har sveket en kriminell organisasjon, men det kan også være ønskelig å maltraktere tilfeldig forbipasserende. Spillets noe groteske karakter skyggelegges med humor og satire, noe mange av kritikerne ikke helt har skjønt.

Grand Theft Auto 3 var et gjennombrudd fordi det var da grafikken ble 3D og settingen ble mye dypere og interessant. Spillene som fulgte bygget på både den kunstneriske og den kommersielle suksessen til GTA 3. Med det har spillet oppnådd et salg så godt som uten sidestykke, hele 200 millioner eksemplarer siden starten 1997.

Likevel har kontroversene og kritikken aldri helt stilnet. GTA har blitt holdt ansvarlig for mord og forsøkt saksøkt utallige ganger. Det har også vært mye kritikk av forekomsten av narkotikahandel, prostitusjon, sex, nakenhet og absurd og grotesk vold. Noen vil si at GTA bevisst spiller på dette fordi oppmerksomheten høyner profilen og øker salget.