Fallout 4 – er hypen fortjent?

Fallout 4 var kanskje det av fjorårets spill som det ble stilt størst forventninger til. Spillet ble skikkelig hypa og hausset opp i media og kanskje særlig i sosiale media, der det florerte med ulike memer relaterte til Fallout 4 i lang tid før spillet kom ut. Men gjør spillet seg egentlig fortjent til alt dette, og lever det opp til forventningene?

Fallout 4 er et actionspill med elementer av RPG (som står for role-playing game eller rollespill, altså spill der man har en egen karakter eller rollefigur). Det ble 18424006401_603fc4fe8f_outviklet og utgitt av henholdsvis Bethesda Game Studios og Bethesda Softworks. Som navnene tilsier var det med andre ord hele tiden kort vei fra utvikler til utgiver. Strengt tatt er dette det femte spillet i Fallout-serien, fordi Fallout: New Vegas var det fjerde. Spillet kom ut i november 2015 og er tilgjengelig for PC, PS4 og Xbox One. Du kan med andre ord ikke spille dette spillet på Wii.

Den geografiske settingen for spillet er Boston, en by i Massachusetts nordøst i USA. Mer interessant er det at den kronologiske settingen er året 2287, over 200 år etter en forferdelig atomkrig har rammet verden. Spilleren starter i en bunker kalt Vault 111. Man skal så fullføre ulike oppgaver og tjene poeng som gir muligheten til å spille på nye nivåer. Man kan spille fra førsteperson eller tredjepersons perspektiv, og dermed utforske hele den geografiske settingen som spillet foregår i. Det betyr at spillet ikke nødvendigvis følger en rettlinjet vei. En kan også få selskap av andre karakterer underveis og hjelpe dem med forskjellige oppgaver, og en kan til og med bygge opp bygninger til ei lita grend som snart blir befolket.

På mange måter minner spillet om Fallout 3 og Fallout: New Vegas, noe som kanskje ikke er så overraskende. Likevel er det mange nok gode og overraskende momenter til at spillet har blitt omfavnet av både spillerne og kritikerne. Utrolige 12 million spill ble solgt i løpet av ett døgn da Fallout 4 ble utgitt.