Europa Universalis – for den historieinteresserte

Europa Universalis er en serie strategispill der hoveddelen av handlingen foregår i Europa i tidlig nytid. Det er i alt kommet fire spill i rekken, hvorav Europa Universalis 2 gjerne betraktes som det beste, og et av de beste og historisk mest realistiske strategispillene verden noen gang har sett.

Det første spillet ble utgitt i 2001, etter å ha blitt utviklet av svenske Paradox Development Studio. Paradox er et forholdsvis lite studio med begrensede ressurser men en fantastisk evne til å få frem idéer over tid. Deres evne til å gmaxresdefault (4)jøre bruk av historien har også inspirert forelesere i historie på universitetene til å anbefale deres spill som en innføring i tidlig moderne europeisk historie.

Det første spillet var basert på et brettspill utviklet av franske Philippe Thibaut. Thibaut ble designer da spillet skulle utvikles for PC, mens Johan Andersson var programmeringssjef. Spillerne måtte velge én av sju europeiske stormakter og satse på å ekspandere gjennom militære, diplomatiske, eller økonomiske virkemidler. Rent formelt er det spill i sanntid, men på grunn av spillets natur minner det mye om turbasert strategi.

Fordi Paradox er et så lite studio, var det mange mangler ved spillet. Grafikken var ikke spesielt imponerende, og det var mange bugs. Generelt er det viktig å alltid ha de nyeste patchene når en spiller disse spillene, for å unngå plutselige kræsj og andre rare hendelser. Spillet hadde imidlertid en dybde, realisme og historisk detaljnivå som ingen tidligere hadde sett i tilsvarende spill, og fikk snart en betydelig tilhengerskare. Dette ble gjennombruddet for Paradox, som fulgte opp med andre populære spill som Victoria, Hearts of Iron og Crusader Kings.

Med Europa Universalis 2 kom også vidstrakte muligheter for modifisering og skreddersøm, som skapte ytterligere grunnlag for noe som nærmest må kalles en kult rundt spillet. Noen vil hevde at Europa Universalis 2 var det beste strategispillet noensinne, selv om også oppfølgerne introduserte mye nytt og ble godt mottatt.