Civilization – bygg for evigheten

Civilization er en legendarisk serie av strategispill, hvorav det er utgitt i alt 5 utgaver og solgt mer enn 30 millioner eksemplarer. Et nytt spill, Civilization 6, forventes lansert i løpet av 2016.

Alle Civilization-spillene er turbaserte, i motsetning til de fleste andre av dagens strategispill til PC som er i sanntid. Spillene har svært mye til felles med andre, og det grunnleggende fundamentet til spillet har alltid vært konstant: du skal bygge opp sivilisasjon helt fra bunnen av, med start helt tilbake i 4000 f. kr. Så skal du maxresdefault (5)ta denne sivilisasjonen gjennom kriger, opprør og teknologiske skifter helt inn i det 21. århundre, og gjerne avslutte med å forlate jorden og etablere en ny sivilisasjon på Alpha Centauri.

Det meste av spilletiden i Civ-spillene går med til å flytte enheter på kartet, bygge praktiske, religiøse, eller kulturelt betydningsfulle bygg, bygge opp militær kapasitet både offensivt og defensivt, følge nøye med på økonomiske forhold og innbyggernes velferd, og forhandle med fremmede makter. Spillene er forholdsvis krevende og komplekse, og tar gjerne lang tid å spille ferdig. Den avgjørende faktoren i spillet er ofte den teknologiske utviklingen, som er avhengig av de økonomiske ressurser du allokerer til vitenskapen. Det er flere måter å vinne på, slik at spillere med forskjellige strategier kan utfordre hverandre. Spiller du mot maskinen vil du også oppleve at hver av motstanderne har sine fortrinn og svakheter som påvirker spillets gang.

Hovedmannen bak CIvilization er Sid Meier, som har blitt en av verdens mest berømte spillutviklere først og fremst på grunn av nettopp dette spillet. Flere av hans medarbeidere har senere gått hen og designet andre kjente og populære spill som Age of Empires, Rise of Nations og Spore.

Civilization 5 brøt med tradisjonen. Det ble mer tilpasset spillere som ikke ønsket å bruke for mye tid på kompleks strategisk tenkning, og ble dermed et svik mot meget skuffede tilhengere av serien. Det gjenstår å se om Civilization 6 kan rette opp dette.